and remember when i moved in you, the holy dove was moving too, and every breath we drew was hallelujah

"Förlåt om jag tar fram pekpinnen, men att vara säker på något är ett empiriskt begrepp. Och som du vet har empirismen - erfarenheten - inte sin grund i teorier utan enbart i fakta. Det är till exempel säkert att solen går upp i öster och ner i väster. Och att vatten fryser till is vid under noll grader, och att om man kastar sig ut genom ett fönster så hamnar man på marken. Men det är inte säkert att man dör. Det är sannolikt. Men säkert? Vem vet? Det är samma sak med kärleken..."

"Menar du att kärlek är som att kasta sig ut genom fönstret?"

"När man tänker efter är det ingen dålig liknelse. Särskilt om det är frågan om en coup de foudre. En tämligen vanlig dag, kärlek är det sista man har i tankarna, man går någonstans dit man inte hade tänkt gå, och så står den här personen i andra änden av rummet, och så... pladask."

"Pladask? Så förtjusande..."

"Ja, så slutar alla fria fall. När man tar språnget är det alldeles berusande. Men man hamnar oundvikligen pladask. Det kallas också för att komma tillbaka till jorden."

"Men antag... antag bara... att det var ödesbestämt?"

"Då hamnar vi återigen i det icke erfarenhetsmässiga. Du vill TRO att den här mannen är ditt livs stora kärlek och att ödet förde er samman. Men all tro är teoretisk. Tro grundar sig inte på fakta, än mindre på logik. Det finns inget empiriskt bevis på att den här killen skulle vara förutbestämd för dig. Det finns ett HOPP om att han är det, inget annat. Och i rent teoretiska termer är hoppet ett ännu osäkrare begrepp än tron."

Kommentarer
Postat av: Anonym

Men kan inte empiriska studier både bekräfta/omkullkasta både tro & hopp? Empiriska studier kräver dock tro/hopp/tid & engagemang för att för att genomföras men om resultatet ger svaret man är på jakt (eller inte) efter kan det vara värt mödan och eventuell smärta... Att veta är ändå i slutänden oftast bäst...

2010-04-10 @ 01:58:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: