quilt

Äntligen är mitt lapptäcke färdigt. Tog mig bara en halv graviditet, men bättre sent än aldrig. Har varit supernoga och sytt sakta för att det skulle bli så fint som möjligt, så jag skyller på det. Fint blev det iallafall.
Är sällskapssjuk och uttråkad. Ska äta potatisgratängrester från igår och kolla på Grey's. Imorgon kommer mina föräldrar in till stan för att följa med och titta på Sebbe som spelar och signerar skivor på We Love Music klockan 2. Längtar.

bra rutet

"Jag vägrar gå med i den här sekten där mamman automatiskt ska vara någon sorts helig ko. Jag vägrar. Och jag blir vansinnig på det här föreställningen om att jag som förälder helt ska göra avkall på den person jag var innan. Det är en förlossning, inte lobotomi."

35+5

Vaknade 4 (!) imorse men skyller på att jag la mig tidigt, tidigt. Ändå sjukt tråkigt att gå upp så tidigt. Men Sebastian spelade ju på TV4 nyhetsmorgon idag klockan kvart över 6, så jag hade ju iallafall något att se fram emot. Såg intervjun och han vinkade till mig och jag satt och log som ett freak och var så glad. Smått surrealistiskt. Sen försökte jag tupplura mellan låtarna men det gick sådär.
Vid 12 åkte jag till Väla och köpte present till Siri som fyller 1 år på måndag. Kalas på söndag. Hittade jättefin present. Köpte även en klänning på rea (54 kronor!), ett armband, smink och Losec. Älskade Losec. Klarar mig inte utan. Sitter just nu och försöker svälja ner halsbrännan men den är envis idag. Snälla Losec, gör underverk.
Snart kommer mitt hjärta hem och då ska vi laga kylling med feta och potatisgratäng. Gott eller.

tv4 & hallonbladste


Nu känns det lite som att detta har förvandlats till en reklamsida för min kille, men det struntar jag i. I morgon spelar Sebbe på TV4 Nyhetsmorgon, så jag tycker att alla ska gå upp klockan 7 och bänka er med tutor och champagne framför teven och titta!

Han åkte upp till Stockholm tidigt i morse och det är redan alldeles för tomt. Men jag ska på föräldraträff klockan 13 för att prata om tiden efter BB och amning. Sen ska jag shoppa smink.

Vaknade 5 i morse. Kunde dock somna om snabbt när Sebbe hade åkt så nu känner jag mig relativt utvilad. Dricker min första kopp hallonbladste. Det har en toniserande verkan på livmodern och hjälper, om man tar det dagligen under graviditetens sista 6-8 veckor, till att förbereda livmodermuskulaturen inför förlossningen och kan på så sätt göra det lättare att föda barn. Enligt många mammor (har Googlat järnet) så har det faktiskt haft en jättebra effekt och verkan, och förkortar blödningen efter förlossning samt hjälper livmodern att återhämta sig snabbare. Väl värt ett försök i alla fall. Det smakar gott (med lite honung) och är bloody red.

Har dragit ner på kaffedrickandet helt omedvetet de senaste månaderna. Bara druckit Earl Green på morgonen. Känner mig alldeles för uppe i varv av kaffe och behöver dessutom kissa typ 375 gånger oftare. Vilket är jobbigt när man redan kissar ungefär 1 miljard gånger under ett dygn. Så att byta te känns bara fräscht!

Igår bröt jag mot inte-köpa-mer-bebiskläder-regeln IGEN. Oii har slutrea nu (50-70%) och jag var bara tvungen att köpa den här från Mini Rodini... Söt eller.



Nu ska jag packa upp skötbordet så att jag kan börja måla det. Adios.

lovely day & new stuff

En dag på stan med mitt hjärta. Vi var först hos barnmorskan och lämnade lite prover. Allt var bara jättebra. Ingen havandeskapsförgiftning alltså. Så skönt. Det enda som är riktigt jobbigt är att jag sover som en kratta om natten. Vaknar oftast vid 6 för toabesök och sen kan jag icke somna om. Hela dagen blir vimmelkantig och jag blir lätt irriterad när jag aldrig får sova ut. Dock tog jag igen det igår då jag sov mest hela dagen. Så mycket för en dag på tu man hand med Sebastian. Men vi tog igen det lite idag. Trots att hans lillasyster Rebecka var med på Koppi och Dennis var med på IKEA. Köpte det sista till bebisen, förutom en klädstång. Hur svårt ska det vara att hitta en klädstång som man skruvar direkt på väggen? Lite som en handdukshängare fast tjock som en klädstång. Får väl bli så att vi köper en handdukstorkare och nöjer oss med det. Barngalgar är ju ändå lite mindre. Blir nog bra det.
Har byggt ihop en lampa som vi köpte, lite som ett pussel av plast, men det blev fint som tusan. Måste ju såklart visa en bild även om den inte gör lampan rättvisa. IKEA kan vara så himla bra på tusen olika sätt ibland. Man kan hitta så fina guldkorn. Har letat efter något att ha på öppna spisen och lampan passar verkligen. Mysporrigt ljus sprider den också. Kan ju behövas nu i gråa januari när man är åtta månader gravid och bara ligger och jäser och myser på soffan.
Fin va?
Snart kommer Sebbe och Dennis som varit och storhandlat på Maxi. Den här tjocka tjejen fick stanna hemma. Kan knappt röra mig nu. Fogarna värker och jag planerar nu att bara äta min nyköpta kycklingcurrypizza och läsa Sookie Stackhouse. Älskar den här dagen, det är värt alla onda foglossningssmärtor i hela världen att komma ut och göra saker.

<3



Lyssna på lite smakprov från Sebastians skiva Down Below som kommer nästa vecka, den 26 januari. Låter hur fantastiskt som helst. Missa heller inte när han spelar på TV4 Nyhetsmorgon den 27. Vet dock ej vilken tid, men antagligen tidigt. Man kan även förboka skivan här.

where do you go to my lovely?


Snacka om oregelbundna sovtider just nu. De säger att det är vanligt att det blir såhär de sista veckorna. En blandning av oro och spänning inför förlossningen, en minimal kissblåsa, inte så många sovställningar att välja mellan, hormoner och en bebis som gärna är vaken när alla andra sover. Och jag är TACKSAM över att jag är ledig och kan slumra till under dagens lopp. Men det börjar bli lite jobbigt att vakna runt 6 varje morgon (när man somnat 3), gå på toaletten för att det känns som att magen väger ett ton, sen lägga sig tillrätta under täcket, lite lättare, känna hur bebisen vaknar och börjar böka omkring (då måste man ju ligga och känna på de små fötter, händer och armbågar som putar ut), känna hur hungern kommer krypande, smyga upp, stänga sovrumsdörren, koka te och göra mackor och titta på alla släckta fönster i grannhuset, äta framför en tyst TV, läsa på soffan och försöka somna om, vänta på att Sebbe ska vakna för att det är så TYST och ensamt och tråkigt. Ibland lyckas jag somna om på soffan, men idag gick det inte. Tog en lång varm dusch och försökte somna i sängen men icke. Ögonen gick inte att stänga.

När Sebbe äääntligen vaknade frågade han om jag ville med till Malmö på en intervju han skulle göra för Bandpass. Klart jag ville! sa jag, äntligen nåt att göra. Klädde på mig och drack en kopp kaffe och åt frukost igen och sen blev jag så trött och seg att det gjorde ont överallt och sen kom illamåendet krypande och världen gungade och jag insåg att jag nog fick stanna hemma ändå. Suck. Han åkte och jag la mig och läste i sängen. Vid 1 somnade jag med min nya bästa kompis ögonmasken, till ljudet av en gråtande Jack Russell-valp som bor under oss.

Vaknade 6 när Sebbe ringde och väckte mig. Nu ligger jag på soffan och mår illa. Mår illa hela tiden nu för tiden. Precis som i början. Och det börjar bli så tråkigt att bara vara liggande. Fem veckor kvar till beräknad födsel. Det kan jag stå ut med. Den som väntar på nåt gott...

Och varje natt har jag storslagna planer på att börja gå promenader varje dag (fy vad jag saknar mina promenader) och sy klart lapptäcket och städa så det skiner, men det kan jag ju bara glömma. Har lika mycket ork som en gammal skurmopp. Men jag klagar (för det mesta) inte. Kanske orken återkommer innan bebisen är här, kanske inte. Måste sluta förvänta mig att jag kan vara som jag var när jag inte var gravid eller för den delen höggravid. Nästa vecka går jag in i sista, nionde, månaden. Är så glad att jag haft en så bra graviditet utan större krämpor, jämna fina värden och en frisk bebis i magen. Bara till att bita ihop och kämpa mig igenom trötthetens skog på vägen till mållinjen. Det kan man stå ut med när man vet att barnfödarmedaljen snart hänger runt halsen.

Försöker komma på bra musik att ha med på BB om i fall att väntan skulle bli lång innan bebis behagar komma. Har bara kommit på Fleet Foxes. Ska försöka fylla iPhonen med lugn och skön musik. Lugn och skön musik och blockljus. Så förbereder jag mig. Och gärna ett långt varmt bad och lustgas. Kanske en TENS-apparat (ska hyra och testa hur det känns). Kommer gå hur bra som helst det här tror jag.

Sebbe spelar på Tivoli för tredje kvällen i rad. Igår och ikväll gör han en duo med Adam Tensta (han sjunger det som Tingsek brukar sjunga någon låt).

Jag är sällskapssjuk men för trött och tråkig och grötig för att orka umgås med någon. Snart börjar På Spåret. Hej, pensionärsliv.

cutie

Skulle ju inte köpa mer babykläder, men vem kan motstå de här godingarna från Lundmyr of Sweden?

coffee table

Kommer sakna att ha ett praktiskt bord nära till hands.

zim zimma who got de keys to my bimma

Bollen växer och växer och växer. Här är den 34 veckor och en dag. Kände under söndagen att han sjönk ännu längre ner, och visst stämde det, enligt barnmorskan där vi var idag. Huvudet är bara lite, lite ruckbart. Korven väger ungefär 2,4-2,5 kilo, livmodermåttet är 32,5 cm (så den är normalstor trots att den ser enorm ut, thank you very much), hjärtslagen ligger på runt 140 och mitt blodtryck har gått upp från 90/60 till 110/70 på två veckor och jag hade lite äggvita i urinen så hon bokade in en extra tid nästa vecka för att kolla mig lite extra. Annars är det ju ett lågt men normalt blodtryck, men hon kände väl ändå att jag har haft 90/60 i 8 månader och nu när det höjdes så snabbt i samband med äggvita och att jag lätt får huvudvärk, så är det lika bra att hålla koll så att jag inte får preeklampsi (havandeskapsförgiftning). Men som hon sa, så är det inget jag ska oroa mig över eftersom det är "vardagsmat". Oroar mig inte heller.
Efter barnmorskan var vi på lunch i Dennis nya lägenhet och jag gick alla trappor upp till vinden och nu har jag så ont i mitt bäcken och ryggslut. Men lunchen var god.
Det börjar kännas mer och mer att slutdatum närmar sig. Nervositet blandat med lugn blandat med längtan. Vi går ju föräldrakurs nu och det lugnar lite, plus att vi gick igenom allt med barnmorskan idag och det lugnade mig ytterligare. Sen har vi skrivit packlista till BB-väskan och ska inhandla det sista nästa vecka. Tex innetofflor. Sen är vi redo för bäbis (fast det är vi redan nu känns det som)!

jesus was a crossmaker

Och det stämmer så himla bra! Jag och bebisen i magen är mest inne i en sovperiod. Jag däckar överallt och sover som en liten gris och är ungefär lika rolig att umgås med som en prydnadskudde. Bebisen är inne i en växspurt så det är väl därför han sover den mesta av tiden och spenderar resten med att försöka bryta sig ut genom huden eller att ha hicka. Sebastian däremot. Ojojoj. Han har energi för tre och fixar och donar. Boar. Han städar och diskar och lagar mat och torkar av ytor och ringer rörmokaren när vattnet i vasken i badrummet rinner rakt ut på golvet. Han kokar kaffe och underhåller rörmokaren. Han klappar på mig, smörjer olja på magen och hjälper mig med tvätten. Kort sagt är han den perfekta sambon. Roligt då att läsa i min Babybump-app att män ofta blir såna där just i denna perioden. Så att mamman och bebsien kan ligga och jäsa.
Fick paket av mamma på posten med Elle, Gravid, Vi Föräldrar och lotter. Bästa mamma. precis vad jag behöver nu när tv bara visar reklam och min bok känns tung och svårläst. Något lättsamt. Tack så mycket, i love you.

just like honey


Läste att Miranda Kerr & Orlando Bloom fick sin pojke den 6 januari. Det är roligt att "följa" kändisar som är gravida samtidigt. En annan som också skulle ha fått en bebis nu i januari är Lily Allen. Som tragiskt nog fick missfall i femte månaden.
Ska försöka ta lite fina bilder på magen innan den blir för stor. I sjunde månaden är magen sådär gravidperfekt, sen blir den bara stor, otymplig och fylld av bristningar. Är nu i åttonde månaden och har fått några stycken. Men det gör mig ingenting. De bleknar ju med tiden och är kanske det enda kroppsliga minnet man har kvar sen om några år. Gravidtatueringar, som de också kallas.
Nu har vi fått upp hyllan, lite bebissaker och barnböcker. Bara ett skötbord som fattas. Och en klädstång att ha under hyllan. Det blev så himla fint. Tar tillbaka det där med tummen mitt i handen för det gick faktiskt väldigt smidigt att få upp hyllan. Övning ger färdighet, som man säger.
Men jag känner mig bara så tung, trött och irriterad. Har lite svårt att glädjas åt småsaker just nu. Tycker inte att någonting är speciellt roligt. Vill ha tillbaka min gamla vanliga kropp så att jag kan gå ut. Gå och fika. Träffa människor. Som det är nu känns det som att jag sprungit en mil bara jag dammsugit ett rum. Jag tar babysteps och hoppas på att min omgivning står ut med att man är lika rolig som Skalman. Träffar typ bara Sebbe just nu så det är han som får ta mitt dåliga humör. Han förtjänar ett pris. Men det får han ju snart. En liten nybakad bebisbulle.
Bebisen väger c:a 2279 gram.
Bebisen är c:a 45,7 cm från hjässa till fot.
Du har klarat av 83% av graviditeten.
Du har 46 dagar till förlossningen.

famous blue raincoat

Nu har jag varit sjukling i tre dagar och det är så tråkigt. Vet inte ens vad det är för fel på mig. Lite allt möjligt. Gott och blandat. Fick frossa natten till lördag och efter det har jag varvat magsjuka med feber, muskelvärk, magont, yrsel och en extrem trötthet som fullkomligt däckar mig. Sov hela lördagen. Nästan hela söndagen, Idag kände jag mig lite piggare och storstädade köket. Fick yrselattack from hell och la mig på soffan och somnade. Bebisen bökar omkring som att han vill ut genom huden. Sen får han hicka och somnar. Nu ska jag hjälpa Sebastian att borra upp en stringhylla. Tummen-mitt-i-handen.

say no more, mon amour



VECKA 32+5

Magen växer så att det knakar, som ni ser på bilderna. Det börjar bli tungt att vända sig om på natten. Hittar inte riktigt någon ställning som är skön att sova i. Idag är det bara 50 dagar kvar! Jag har bäddat spjälsängen och i morgon ska jag försöka få upp stringhyllan som jag ska ha ovanför skötbordet (som är det enda jag inte köpt ännu) och tvätta bebiskläder. Sen är allt klart. Det börjar närma sig med stormsteg. Men jag är redo! VI ÄR REDO. Du är så välkommen hem till oss, lilla hjärtat.

Ska börja på föräldrakurs på onsdag. Bättre sent än aldrig. Skriva brev till BB. Packa BB-väska. Det sista som måste fixas. Känner mig tung och trött just nu och orkar knappt gå ut längre. Men bebisen har lagt sig med huvudet nedåt, så det har blivit lite lättare att andas.

Längt.

Är annars mest hemma. Känner en släng av lappsjuka idag. Turligt nog så kommer Anne hit imorgon och hämtar upp mig. Ska fika. Behöver verkligen komma ut. Längtar så fruktansvärt mycket efter sommaren. Och efter ett fungerande bäcken som inte gör ont som knivar varje gång jag anstränger mig minsta lilla.